Descoperă Moldova! – ziua 2

După o noapte de somn binemeritată la Hotel Codru**** din Chişinău, unde am fost cazaţi pe toată perioada evenimentului, am pornit din nou la drum, pentru a vizita vinăria Et Cetera.

Şi cum ne îndreptam încet spre sud, pe drumurile frumoase ale Moldovei, ne mai uitam pe geam…

Peisaj moldovenesc… mai făceam o cântare, să treacă vremea…

Mircea, cântând la mandolină

Cam asta’i atmosfera pe-aici, în drum spre Purcari

Posted by Oxana Greadcenco on Wednesday, April 22, 2015

… şi iată că am ajuns chiar lângă graniţa cu Ucraina, într-un peisaj minunat, parcă special creat pentru povestea pe care o are pe umeri.

La Et Cetera…

…totul a început de la neplăcerea de a culege via. Aşa e, când erau copii, cei doi fraţi Luchianov, patroni ai vinăriei, găseau tot felul de scuze, tot felul de motive pentru a nu ajuta la culesul strugurilor :))
Iată că, peste ani, după ce au colindat pământul şi s-au stabilit în America, au decis să se întoarcă acasă „Pentru că acasă pământul ţine cu tine. Acasă pământul nu te lasă să te pierzi.

Pe scurt, au început din nimic. În 2003 au plantat primele soiuri de viţă de vie, iar prima producţie n-a putut fi folosită pentru că… nu aveau cramă! :))
Abia în 2007 au construit crama, denumită pe atunci Crama fraţilor Luchianov, apoi în 2009 au primit licenţa de funcţionare şi atunci unitatea a intrat efectiv în exploatare, construind alături şi un aşezământ turistic.

Acum produc un vin foarte bun şi apreciat, atât din soiurile internaţionale Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer, Chardonnay, Shiraz, Carmenere, Sauvignon Blanc, cât şi din cele autohtone precum Feteasca Neagră, Rara Neagră.

Et Cetera, „pentru că de n-ar fi, nu s-ar povesti că totul are un început, că totul continuă, că totul merge mai departe, mai sus, mai bun, mai frumos, mai împlinit, etc, etc, etc…


De acolo am plecat foarte aproape, într-un loc cu tradiţie din 1827, de data asta…

La Purcari…

Ne-a întâmpinat domnul Aurel Grosu, cel mai vechi angajat al vinăriei, care lucrează acolo de 43 de ani. Era în concediu în perioada aia, însă a venit special pentru noi, să ne facă el turul.

Aici ne explica despre butoaiele Seguin Moreau folosite la Purcari că sunt un fel de Mercedes al butoaielor! :))

Aici ne explica despre butoaiele Seguin Moreau folosite la Purcari că sunt un fel de Mercedes al butoaielor! :))

S-ar putea să fi auzit de Purcari datorită celei mai recente campanii de PR pe care au promovat-o, anume printr-un video în care angajaţii moldoveni le mulţumesc norvegienilor pentru că le cumpără vinurile… în norvegiană! :)

Au nişte vinuri minunate, pe mine m-a impresionat Rara Neagră de Purcari, chiar am cumpărat de acolo o sticlă. Am căutat acum şi am găsit la Mega Image, prin intermediul eMAG şi mare mi-a fost mirarea să constat că vinul are acelaşi preţ în România ca şi în Moldova, la sediul lor. La 30-35 de lei sticla, e drept, nu e întocmai ieftin, dar credeţi-mă că merită din plin aceşti bani :)

Am vizitat toată vinăria, am trecut prin toate etapele procesului de producţie şi vreau să vă arăt şi vouă, în galeria foto de mai jos:

 

Frânţi, după o zi lungă, am plecat înapoi spre Chişinău, nu înainte de a imortaliza apusul deasupra oraşului Căuşeni :)

Apus peste Căuşeni__
Acest articol a fost scris în cadrul infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau VartelyPurcariCricovaEt ceteraMimiVinăria PoianaPerna MeaOldComMateiTatrabisAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.