Dragă Skin România,

Nikon logo
Oarecum recent, am sesizat că pe senzorul aparatului meu, Nikon D7000, îşi făceau veacul nişte pete care, culmea, apăreau şi în fotografiile pe care le realizam. Drept urmare, am decis să vi-l aduc vouă spre a fi curăţat.

Profitând de interacţiunea absolut necesară cu service-ul, am zis să pun pe aparat şi un obiectiv Nikon AF-D 50mm f/1.4, pe care l-am cumpărat în urmă cu un an şi pe care nu l-am folosit deloc, întrucât nu reuşea să focalizeze decât subiecte foarte apropiate.

În ceea ce priveşte detaliile de reparaţie de pe nikonrepair.ro, avem următoarele:

Numarul de referinta: SKIN268984
Numarul de reparare 37326

D7000 Body (6282127)

Garantie-Reparare Nat.
Tariful de service
1.curatare senzor contracost; 2.verificare AF. | calibrare/curatare senzor
Piese de schimb
Cantitate/Pachete                         RON 0.00
Estimarea sumei                           RON 0.00
TVA 24 %                                         RON 0.00
Total                                               RON 0.00

Numarul de referinta:
Numarul de reparare 37327

50mm f/1.4D AF NIKKOR (6185052)

Reparatie platita
Tariful de service                            RON 36.29
POSTGARANTIE – clientul ne spune ca pentru subiectii aflati la distanta nu se poateface focusul corect. | verificare calibrare focalizare la infinit pe colimator, obiectiv in standard
Cantitate/Pachete                         RON 0.00
Estimarea sumei                           RON 36.29
TVA 24 %                                         RON 8.71
Total                                               RON 45.00

Despre aparat…

După cum uşor se poate constata, pentru D7000 nu apar detaliile costurilor. Nu-I nicio problemă, eu îmi amintesc foarte exact: 280 de lei.

80 de lei mi-i asum cu drag, din cauza mea s-a murdărit senzorul aparatului. Dar restul de 200 pentru calibrare cred că trebuiau să cadă pe umerii “garanţiei”.

Când am reclamat această problemă domnului de la recepţia service-ului, acesta mi-a explicat că aparatul se poate decalibra în timp, prin urmare trebuie să plătesc.

Eu m-am uitat pe tabelul cu preţuri şi am observant că această calibrare este un serviciu atât de garanţie, cât şi de post-garanţie.

Iar eu mă întreb acum… cine are puterea asta dumnezeiască de a decide ce se repară pe garanţie şi ce se repară pe banii clientului?
Sau… În cât timp se decalibrează un aparat? Sau după câte declanşări? Cum se poate stabili sub ce incidenţă intră această operaţiune de service?

P.S. Am testat combinaţia D7000 + 50mm f/1.4 la un concert, funcţionează foarte bine după reparaţie.

Iar acum, despre obiectiv. E un fel de râsu-plânsu…

Când am dus aparatul cu obiectivul ataşat, am zis în modul următor: “Obiectivul ăsta (n. 50mm f/1.4) nu focalizează la distanţă cu aparatul ăsta (n. D7000). Verificaţi şi asta, vă rog.”

Când am fost sunat să mi se dea verdictul, am fost anunţat că obiectivul a fost verificat şi că operaţiunea costă 50 de lei. Dar, de asemenea, obiectivul necesită curăţare, care costă 45 de lei.
Eu am spus că obiectivul e ca nou, n-are nevoie de nicio curăţare (cred că din pozele făcute la intrarea în service se poate observa starea impecabilă a unui obiectiv aproape nefolosit), şi atunci am aflat chestia cea mai tare: dacă optez pentru curăţare, nu mai trebuie să plătesc verificarea. Deci economisesc 5 lei şi mă aleg şi cu ceva în plus.

Foarte bine, am zis… să fie curăţat. Când am ajuns acasă, am vrut să văd şi eu dacă observ diferenţe. Şi n-am găsit niciuna, ba mai mult, capacul obiectivului era prăfuit…

Aşadar, la curăţare nu este inclus şi capacul protector?

Pe final…

Să reluăm. Mă interesează:

să ştiu cum se procedează cu calibrarea aparatului, cât timp acesta se află în perioada de garanţie;
dacă era necesară testarea obiectivului, având în vedere modul în care am expus eu problema;
ce presupune curăţarea obiectivului?

Vă mulţumesc, vă cer scuze pentru e-mail-ul foarte voluminous şi aştept un răspuns cât mai curând.

Cu aleasă consideraţie,

Vlad Ilaş
http://vladilas.ro